1: Sinds COVID-19 worden véél CO2 meters aangeboden op het internet, vrijwel allemaal van Chinese makelij. Bij Chinese CO2 meters is de CO2 sensor van inferieure kwaliteit en zijn de metingen niet betrouwbaar. Kenmerkend voor Chinese CO2 meters is dat ze merkloos zijn of worden voorzien van een eigen merknaam.

Op Bol.com worden veelal identieke Chinese CO2 meters aangeboden door verschillende aanbieders voor zeer uiteenlopende prijzen, variërend van €10 tot €100. Je kunt er vanuit gaan dat een CO2 meter onder de €100 een CO2 sensor heeft die in China is geproduceerd. Reviews melden dat de metingen onnauwkeurig zijn en de oplaadbare accu binnen een paar uur leeg is.

2: Helaas worden we soms misleid op internet. Zo zijn er websites die claimen de 'beste CO2 meters' te hebben geselecteerd. Je kunt deze aanschaffen via een link op deze websites. Het betreft veelal blogs die volstaan met onwaarheden aangaande de technische specificaties en functionaliteit. De websites worden gesponsord door de leveranciers van de (Chinese) winnaars.

3: Er worden CO2 meters aangeboden waarbij sprake is van CO2-equivalente meetwaarden. Die meten feitelijk géén CO2, maar geven een inschatting. Dit soort 'CO2 meters' zijn volkomen onbetrouwbaar! Een goede CO2 meter heeft een NDIR CO2 sensor ('Non Dispersive Infrared').

4: Het Bouwbesluit schrijft voor dat een CO2 meter een zelfkalibrerende CO2 sensor moet hebben om er zeker van te zijn dat de metingen betrouwbaar zijn. De meeste Chinese CO2 meters hebben géén zelfkalibrerende sensor, terwijl ze dit soms - ten onrechte - wel claimen.

5: Het is niet zinvol om de CO2 concentratie online (via internet) te monitoren en de meet-gegevens langdurig te bewaren. Elke meting is een momentopname. Je moet realtime de CO2 concentratie ter plekke monitoren en direct extra ventileren als de CO2 concentratie te ver is opgelopen. Als je een keer metingen wil terugkijken, bijvoorbeeld om structurele problemen op te sporen, dan is één week voldoende. Dit is mogelijk met zowel de Aranet4 als de tSENSE.

Bij online monitoring moet je rekening houden met abonnementskosten per CO2 meter en de kwetsbaarheid van de software die wordt gebruikt om de meetgegevens op een externe server van de aanbieder op te slaan en in te zien. Cybercriminelen zijn erop uit om via dit soort applicaties bedrijfsnetwerken binnen te dringen en plat te leggen.

6: Kies voor een CO2 meter mét display (zie Bouwbesluit), zodat iedereen realtime kan zien hoe hoog/laag het CO2 gehalte is in een specifieke ruimte en men direct maatregelen kan nemen op het moment dat dit noodzakelijk is. Het is uitermate onpraktisch om enkel via een app op de mobiele telefoon of tablet geïnformeerd te worden over de meetresultaten. (Bijvoorbeeld: Netatmo)
Netatmo CO2

7: SenseAir is een beursgenoteerd Zweeds bedrijf en is 's werelds grootste producent van hoogwaardige CO2 sensoren. Diverse multinationals, zoals Honeywell, Mitsubishi, Hitachi en Siemens, gebruiken CO2 sensoren van SenseAir. SenseAir staat voor topkwaliteit met vijf (5) jaar volledige fabrieksgarantie. De levensduur van de CO2 sensoren is tenminste 15 jaar!

8: De SenseAir eSENSE FAI Light is de meest verkochte CO2 meter aan kinderdagverblijven en scholen, omdat hij géén knoppen heeft waarmee hij ontregeld kan worden én doet wat hij moet doen, namelijk CO2 meten én waarschuwen als er niet voldoende wordt geventileerd.

De SenseAir eSENSE FAI3 heeft alarm en een 'Snooze' functie: als het geluidsignaal klinkt, druk je op de rode knop om het tijdelijk uit te schakelen. Je hebt vervolgens 30 minuten om de ventilatie te verbeteren. Het geluidsignaal kan ook permanent worden uitgeschakeld.

Wij plakken een label op de eSENSE FAI Light/FAI3 met daarop de gebruiksinstructies, zodat iedereen ziet dat het een CO2 meter is en weet hoe de meting geïnterpreteerd moet worden.

9: Indien er een mechanisch ventilatiesysteem aanwezig is, overweeg dan om een CO2 meter te kopen waarmee je dat systeem kunt aansturen. Dit kan met zowel de eSENSE als de tSENSE.

10: De SenseAir K30 CO2 sensor - die wordt toegepast in de eSENSE FAI3 & FAI Light en tSENSE - is verkozen als meest betrouwbare CO2 sensor in een grote vergelijkende test. De SenseAir Sunrise CO2 sensor (Aranet4) is de enige betrouwbare CO2 sensor die op batterijen werkt.


Senseair, Aranet4, Envisense, Rovary, Airteq
Aranet4 (CO2/TEMP/RH)
werkt langdurig op batterijen
metingen uitleesbaar via app

SenseAir eSENSE FAI Light
SenseAir eSENSE FAI Light
display, stoplichtsignalering

SenseAir eSense FAI3
SenseAir eSENSE FAI3
display, stoplichtsignalering, alarm

SenseAir tSense
SenseAir tSENSE (CO2/TEMP/RH)
touchscreen met grafieken op display
 

CO2 meter kopen

Klik hieronder op een locatie voor uitgebreide informatie over de luchtkwaliteit en ventilatie:

locaties

Kinderopvang CO2 meter Scholen CO2 meter Kantoren CO2 meter Woningen CO2 meter