1
: Sinds COVID-19 worden véél CO2 meters aangeboden op het internet; deze zijn vrijwel allemaal van Chinese makelij. Bij Chinese CO2 meters is de CO2 sensor van inferieure kwaliteit en zijn de metingen niet betrouwbaar. Kenmerkend voor Chinese CO2 meters is dat ze merkloos zijn of worden voorzien van een eigen merknaam. Het is hierdoor niet duidelijk waar de CO2 meter is geproduceerd.

2: Op Bol.com worden vrijwel alleen Chinese CO2 meters aangeboden voor zeer uiteenlopende prijzen, variërend van €10 tot €100. Je kunt er vanuit gaan dat een CO2 meter onder de €100 in China is geproduceerd en niet betrouwbaar is. Je kunt de betrouwbaarheid van een CO2 meter vaststellen in de buitenlucht (CO2: ±420 ppm) en door meerdere CO2 meters naast elkaar te zetten. Bij Chinese CO2 meters zie je significante verschillen (>200 ppm) tussen CO2 metingen en temperatuur en relatieve luchtvochtigheid wijken vaak meer dan 10% af. Reviews van klanten melden dat de metingen onnauwkeurig en dus onbetrouwbaar zijn. Wat opvalt bij Chinese CO2 meters is dat de oplaadbare accu - indien aanwezig - binnen een paar uur leeg is. TIP: Lees de klantenreviews!

Chinese CO2 meters

3: Er worden CO2 meters aangeboden waarbij sprake is van CO2-equivalente meetwaarden. Helaas wordt dit nooit vermeld. Deze CO2 meters meten feitelijk géén CO2, maar geven een inschatting van de CO2 concentratie op basis van een alternatieve meting. Dit soort 'CO2 meters' zijn volkomen onbetrouwbaar! Een goede CO2 meter heeft een NDIR CO2 sensor ('Non Dispersive Infrared').

4: Het Bouwbesluit schrijft voor dat een CO2 meter een zelfkalibrerende CO2 sensor moet hebben, zodat de metingen betrouwbaar zijn en blijven. De meeste Chinese CO2 meters hebben géén zelfkalibrerende sensor, terwijl ze dit soms - ten onrechte - wel claimen.

5: Kies voor een CO2 meter mét display (zie Bouwbesluit), zodat iedereen realtime kan zien hoe hoog/laag het CO2 gehalte is in een specifieke ruimte en men direct maatregelen kan nemen op het moment dat dit noodzakelijk is. Het is uitermate onpraktisch om enkel via een app op de mobiele telefoon of tablet geïnformeerd te worden over de meetresultaten. (Bijvoorbeeld: Netatmo)

6: Het is niet zinvol om de CO2 concentratie online (via internet) te monitoren en de meetgegevens langdurig te bewaren. Elke meting is een momentopname. Je moet realtime de CO2 concentratie monitoren en direct extra ventileren als de CO2 concentratie te ver is opgelopen. Als je een keer metingen wil terugkijken, bijvoorbeeld om structurele problemen op te sporen, dan is één week voldoende.

Bij online monitoring moet je rekening houden met abonnementskosten per CO2 meter en de kwetsbaarheid van de software die wordt gebruikt om de meetgegevens op een externe server van de aanbieder op te slaan en in te zien. Cybercriminelen zijn erop uit om via dit soort applicaties bedrijfsnetwerken binnen te dringen en plat te leggen.Fresh Air Solutions B.V.
is sinds 2010 erkend distributeur van SenseAir voor de Benelux. Wij hebben bewust de keuze gemaakt om enkel 's werelds meest gerenommeerde producent van hoogwaardige CO2 meters te vertegenwoordigen en niet een tiental verschillende merken aan te bieden met zeer uiteenlopende reputatie en dito verkoopprijzen. Bij een (te) groot aanbod is het voor een potentiële klant niet duidelijk waar hij zijn keuze op moet baseren.

Wij verkopen het hele assortiment van SenseAir, maar hebben voor onze webshop een selectie gemaakt van een viertal CO2 meters met ieder zijn eigen specificaties. Onze jarenlange ervaring wijst uit dat vrijwel iedereen uit dit viertal een juiste keuze kan maken op basis van de gewenste specificaties én in de wetenschap dat de metingen betrouwbaar zijn!

SenseAir eSENSE FAI Light
SenseAir eSense FAI3
SenseAir tSense
Senseair, Aranet4, Envisense, Rovary, Airteq
eSENSE FAI Light (CO2)
display, stoplichtsignalering
eSENSE FAI3 (CO2)
display, stoplichtsignalering, alarm
tSENSE (CO2/TEMP/RH)
touchscreen met grafieken op display

Aranet4 (CO2/TEMP/RH)
werkt langdurig op batterijen
metingen uitleesbaar via app


7: SenseAir is een beursgenoteerd Zweeds bedrijf en is 's werelds grootste producent van hoogwaardige CO2 sensoren. Diverse multinationals, zoals Honeywell, Mitsubishi, Hitachi en Siemens, gebruiken CO2 sensoren van SenseAir. SenseAir staat voor topkwaliteit met vijf (5) jaar volledige fabrieksgarantie. De levensduur van de CO2 sensoren is tenminste 15 jaar!

8: De eSENSE FAI Light is de meest verkochte CO2 meter aan kinderdagverblijven en scholen, omdat hij géén knoppen heeft waarmee hij ontregeld kan worden én doet wat hij moet doen, namelijk CO2 meten én waarschuwen als er niet voldoende wordt geventileerd.

De eSENSE FAI3 heeft alarm en een 'Snooze' functie: als het geluidsignaal klinkt, druk je op de rode knop om het tijdelijk uit te schakelen. Je hebt vervolgens 30 minuten om de ventilatie te verbeteren. Als de ventilatie niet is verbeterd zal het geluidsignaal opnieuw klinken. Het geluidsignaal kan ook permanent worden uitgeschakeld.

N.B. Er zit een label op de eSENSE FAI Light / FAI3 met daarop de gebruiksinstructies, zodat iedereen ziet dat het een CO2 meter is en weet hoe de meetwaarden geïnterpreteerd moeten worden én weet wanneer een (extra) raam of deur geopend moet worden.

De tSENSE registreert CO2, temperatuur én relatieve luchtvochtigheid. De tSENSE wordt veel verkocht aan scholen die het wenselijk achten dat de metingen van afgelopen 7 dagen grafisch op het touchscreen kunnen worden teruggekeken.

De Aranet4 is de enige CO2 meter die langdurig op batterijen werkt (minimaal 2 jaar op 2x AA penlite). Het grote voordeel is dat je overal de CO2 concentratie kunt meten, ook op plekken waar géén stopcontact aanwezig is. Metingen van afgelopen 7 dagen kunnen via een app op een mobiele telefoon of tablet worden getoond. Zo kun je gemakkelijk zien wanneer en hoe lang de CO2 concentratie, temperatuur of relatieve luchtvochtigheid te hoog is geweest en kun je passende maatregelen nemen.

9: Indien er een mechanisch ventilatiesysteem aanwezig is, overweeg dan om een CO2 meter te kopen waarmee je dat systeem kunt aansturen met een 0-10 Volt stuursignaal. Dit kan met zowel de eSENSE als de tSENSE.

10: De SenseAir K30 CO2 sensor - die wordt toegepast in de eSENSE FAI3 & FAI Light en tSENSE - is verkozen als meest betrouwbare CO2 sensor in een grote vergelijkende test. De SenseAir Sunrise CO2 sensor die in de Aranet4 zit is een uiterst betrouwbare CO2 sensor die langdurig op batterijen werkt. (tenminste 2 jaar op 2 AA alkaline penlite batterijen)Klik hieronder op een locatie voor uitgebreide informatie over de luchtkwaliteit en ventilatie:

locaties

Kinderopvang CO2 meter Scholen CO2 meter Kantoren CO2 meter Woningen CO2 meter