1: Sinds Corona worden op internet véél CO2 meters aangeboden. Deze zijn vrijwel allemaal van Chinese makelij. Bij Chinese CO2 meters is de CO2 sensor van inferieure kwaliteit en zijn de CO2 metingen niet betrouwbaar. Kenmerkend voor deze CO2 meters is dat ze merkloos zijn of worden voorzien van een eigen merknaam. De garantietermijn is meestal slechts één jaar.

In Nederland en België worden op Bol.com veel identieke Chinese CO2 meters aangeboden door verschillende aanbieders voor zeer uiteenlopende prijzen, variërend van €10 tot €150.

2: Er worden 'CO2 meters' aangeboden waarbij sprake is van CO2-equivalente meetwaarden. Die meten dus géén CO2. Dit soort CO2 meters zijn volkomen onbetrouwbaar! Het bekendste voorbeeld is: Qualitá. Dit type 'luchtkwaliteitmonitor' hoort thuis in de categorie 'gadgets'.

3: Je wordt soms misleid op internet. Zo is er een website met 'de 5 beste CO2 meters'. De blog geeft géén realistisch en objectief beeld van het aanbod van beschikbare CO2 meters. De gesponsorde website is geschreven door iemand die duidelijk géén verstand heeft van CO2 meters. De link naar de geselecteerde Chinese CO2 meters leidt niet naar de laagste prijs.

4: Het Bouwbesluit schrijft voor dat een CO2 meter een zelfkalibrerende CO2 sensor moet hebben, om er zeker van te zijn dat de metingen betrouwbaar zijn. De meeste Chinese CO2 meters hebben géén zelfkalibrerende sensor, terwijl ze dit soms - ten onrechte - wel claimen.

5: Kies voor een CO2 meter mét display (zie Bouwbesluit), zodat iedereen realtime kan zien hoe hoog/laag het CO2 gehalte is in een specifieke ruimte en men direct maatregelen kan nemen op het moment dat dit noodzakelijk is. Het is uitermate onpraktisch om enkel via een app op de mobiele telefoon of tablet geïnformeerd te worden over de meetresultaten. (Bijvoorbeeld: Netatmo)
Netatmo CO2

6: Kies voor een CO2 meter met drie signaalniveaus: goed (groen), acceptabel (geel) of slecht (rood), zodat je van grote afstand kan zien of er voldoende geventileerd wordt.

7: SenseAir is een beursgenoteerd Zweeds bedrijf en is 's werelds grootste producent van hoogwaardige CO2 sensoren. Diverse multinationals, zoals Honeywell, Mitsubishi, Hitachi en Siemens, gebruiken CO2 sensoren van SenseAir. SenseAir staat voor topkwaliteit met vijf (5) jaar volledige fabrieksgarantie. De levensduur van de CO2 sensoren is tenminste 15 jaar!

8: De SenseAir eSENSE FAI Light is de meest verkochte CO2 meter aan kinderdagverblijven en scholen, omdat hij géén knoppen heeft waarmee hij ontregeld kan worden en doet wat hij moet doen, namelijk CO2 meten én waarschuwen als er niet voldoende wordt geventileerd.

De SenseAir eSENSE FAI3 heeft alarm en een 'Snooze' functie: als het geluidsignaal klinkt, druk je op de rode knop om het tijdelijk uit te schakelen. Je hebt vervolgens 30 minuten om de ventilatie te verbeteren. Het geluidsignaal kan ook permanent worden uitgeschakeld.

Wij plakken een label op de eSENSE FAI Light/FAI3 met daarop de gebruiksinstructies, zodat iedereen ziet dat het een CO2 meter is en weet hoe de meting geïnterpreteerd moet worden.

9: De SenseAir K30 CO2 sensor - die wordt toegepast in de eSENSE FAI3 & FAI Light en tSENSE - is verkozen als meest betrouwbare CO2 sensor in een grote vergelijkende test. De SenseAir Sunrise CO2 sensor (Aranet4) is de enige betrouwbare CO2 sensor die op batterijen werkt.

10: Er zijn bedrijven die adviseren om de CO2 concentratie online (via internet) te monitoren en de meetgegevens langdurig te bewaren. In de meeste gevallen is dit niet zinvol. Elke meting is een momentopname. Je moet realtime ter plekke de CO2 concentratie monitoren en handelen (bijv. raam openzetten), zodra daar aanleiding voor is. Als je een keer metingen wil terugzien, bijvoorbeeld om structurele problemen op te sporen, dan is één week voldoende.

Bij online monitoring moet je rekening houden met abonnementskosten per CO2 meter en de kwetsbaarheid van de software die wordt gebruikt om de meetgegevens op een externe server van de aanbieder op te slaan en in te zien. Cybercriminelen zijn erop uit om via dit soort applicaties bedrijfsnetwerken binnen te dringen en plat te leggen.Aranet4

Aranet4 (CO2/TEMP/RH)
CO2 meter die op batterijen werkt Metingen uitleesbaar via appSenseAir eSense FAI3
eSENSE FAI3 (CO2)
display, stoplichtsignalering, alarm
 
SenseAir eSENSE FAI Light
eSENSE FAI Light (CO2)
display, stoplichtsignalering


SenseAir tSense

tSENSE (CO2/TEMP/RH)
touchscreen met grafieken op display
 

Laatste nieuws:


Klik hieronder op een locatie voor uitgebreide informatie over de luchtkwaliteit en ventilatie:

locaties

apparaat voor gebruik in de strijd tegen sars CO2 meter webshop

Kinderopvang CO2 meter Scholen CO2 meter Kantoren CO2 meter Woningen CO2 meter